Webbserie

Av Theresia Bjuhr den 29 August 2017

I webbserien Ditt kyrkoval samtalar vi med Göran Skytte, Elisabeth Sandlund, Sandra Antonsson och Hans Weichbrodt. Hur kom de till tro? Hur ser kyrkans framtid ut och varför ska man rösta på Frimodig kyrka?

Avsnitt 1: GÖRAN SKYTTE

TV-profil & författare
Kandidat för Frimodig kyrka i Lunds stift

“Det gick så långt att jag frågade prästen i min församling: ‘Hur gör man för att bli präst?’. Jag var visserligen förälskad i hans dotter. Så jag hade lite korsade fingrar där kanske. Men min fråga var seriös. Det var faktiskt så att jag ville bli präst eller pastor. Det blev jag inte utan jag blev kommunist och röd vänster och gick ur kyrkan.”

Avsnitt 2: ELISABETH SANDLUND

Journalist
Kandidat för Frimodig kyrka i Stockholms stift

“Har jag alltid varit troende? Nej, det är precis tvärtom. Jag vände kyrkan, Gud och kristen tro ryggen i samband med min konfirmation. Det är precis 50 år sedan. Sommaren 1967 när jag var 16 år. Jag fick inte svar på alla frågor jag hade som vetgirig tonåring. Jag tyckte att det verkade vara ett hyckleri, skådespel och ingenting att ha… Sen gick det 32 år. Och då är det dags för min yngsta dotter som är utvecklingsstörd att konfirmeras. Hon hade fått åka på konfirmationsläger därför att hon behövde ha någonstans att vara den sommaren, inte för att lära känna Jesus eller så. Men på hennes konfirmation så går jag fram för att ta nattvarden, för andra gången i mitt liv, 32 år efter första gången. Och det gör jag bara för att göra henne glad, för att hon ska få se någon i sin familj i den där kön. Men då passar Gud på att tala om för mig: ‘Det här gör du inte för din dotters skull, det här är för din skull.’ Och på den vägen är det.”

Avsnitt 3: SANDRA ANTONSSON

Kandidat för Frimodig kyrka i Växjö stift

“Vem är Sandra Antonsson? Det är en ganska vanlig person, i en vanlig församling, som är präst. Och som tycker att det är roligt att vara präst i Svenska kyrkan! … Jag ställer upp för Frimodig kyrka för att jag tycker att det är väldigt viktigt det arbete som Frimodig kyrka gör för Sverige och svensk kyrka. Att vi poängterar det som är det självklara egentligen – som borde vara det självklarare i kyrkan – att Jesus Kristus är centrum för allting som vi håller på med. Det behöver höras och sägas i svensk kyrka idag.”

Avsnitt 4: HANS WEICHBRODT

Präst & Oas-inspiratör
Kandidat för Frimodig kyrka i Göteborgs stift

“Frimodig kyrka vill lyfta fram Jesus Kristus som den kristna kyrkans självklara centrum. Det är det som hela kyrkan måste fokusera på och lyfta fram. Och då tänker jag på Jesus Kristus så som klassisk kristen tro har bekänt Jesus genom 2000 år. Som Gud och människa på samma gång, den korsfäste och uppståndne, den enda vägen till Fadern, Herrarnas Herre, Konungarnas Konung, Frälsaren med stort F. Det vill Frimodig kyrka lyfta fram. Sedan vill Frimodig kyrka också verkligen peka på att hjärtat i varje församling, det är gudstjänsten. Det är själva kyrkans puls, när församlingen kommer samman för att tillsammans tillbe den treenige Guden; Fadern, Sonen och Den Helige Ande.”

Mer Jesus. Mindre politik.

Att rösta i kyrkovalet är att påverka vad Svenska kyrkan ska göra i framtiden. Därför är just din röst oerhört viktig. Vi behöver bli fler som vill bygga en kyrka på Bibelns ord och inte det som för tillfället är politiskt aktuellt.

Läs mer på vår valsida Ditt kyrkoval