Konsekvenserna av ett beslut

Av Jan-Anders Ekelund 27 March 2010 om: Okategoriserade

Dagen och Budbäraren rapporterar om att den evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania inte önskar missionärer ifrån Sverige som förordar den nya läran om äktenskapet. I ett av mina anförande på kyrkomötet i höstas nämnde jag just kyrkan i Tanzania som ett exempel på hur vi riskerar att splittra Kristi kropp med äktenskapsbeslutet. Redan innan beslutet hade ärkebiskop Alex G. Malasusa skarpa ordalag fördömt kyrkor i norr som tillåter präster att leva i enkönade parrelationer. Svenska kyrkan har haft mission i Tanzania sedan i början av 1940-talet. Det är alltid en tragik med splittring i Kristi kropp. Det uppstår alltid när någon inte vill följa det uppenbarade Ordet. I detta fallet bär Svenska kyrkan naturligtvis det fulla ansvaret. Det är inte alltid bådas fel när man träter!
Det finns också en kritik emot den starka partipolitiseringen av Svenska kyrkan som blev övertydlig genom äktenskapsbeslutet. Det är märkligt att kritiken mot partipolitiseringen varit såpass liten ifrån andra kyrkor. Det är välbehövligt att den kommer nu. Jag är övertygad om att det kommer mer…..men kommer det partipolitiska systemet inom Svenska kyrkan att uppfatta kritiken eller är man sig själv nog?