Moderaterna i ny skepnad.

Av Jan-Anders Ekelund 14 February 2012 om: Moderaterna, Nomineringsgrupper i Kyrkan, Partipolitisering

Moderaterna skall dra sig ur nästa års kyrkoval. Eller skall de det? Nu är man på väg att bilda en ny nomineringsgrupp med namnet Borgerlig samling.

På Wikpedia finns olika förklaringar till ordet borgerlig. En förklaring är att borgerlig betyder profan i motsats till kyrklig:

Profan I förhållande till det kyrkliga, betecknar ordet borgerlig något profant, icke-kyrkligt. En borgerlig högtid är således en högtid utan religiösa inslag. De enda borgerliga helgdagarna i Sverige är första maj och nationaldagen (den senare från och med 2005). En borgerlig kommun är en “vanlig” kommun jämfört med en kyrklig kommun, det vill säga en församling. Det finns borgerliga motsvarigheter till stora kristna familjehögtider såsom dop, konfirmation, bröllop och begravning.

Kunde inte moderaterna hittat ett lämpligare namn för en nomineringsgrupp som ställer upp i kyrkliga val?
Jag inser att man vill förknippa sig med någon form av blandning mellan konservativ och liberal allmänpolitisk ideologi. Men det borde faktiskt vara irrelevant i de kyrkliga valen.
Jag hälsar återigen alla kyrkligt förtroendevalda moderater, som känner igen sig i Frimodig kyrkas valplattform, välkomna över till Frimodig kyrka. Det är ett kyrkligt alternativ!

Läs också på POSK:s blogg.

Läs också vad moderaten och tidigare chefredaktören på tidningen Barometern i Kalmar, Per Dahl, skrev i september. Han ställer upp för Frimodig kyrka i de kyrkliga valen.