oväntad klarsyn

Av Anna Sophia Bonde 24 July 2012 om: Religionsdialog

En kommunikatör hos Humanisterna, Emma Ericson, skrev igår på Newsmill en intressant artikel under rubriken Verklighetsfrånvänd dialog kan vara farlig. Ericson hade varit på Almedalsveckan och där besökt ett seminarium, anordnat av Fryshuset, där en imam och domprosten i Visby tydligen i största sämja (“Kumbaya-stämning” enligt artikelförfattaren) diskuterat mångfald och religion och kommit fram till att de trodde på samma gud. Det Ericson ställde sig undrande inför var huruvida det kan sägas vara klokt och omdömesgillt att bagatellisera de skillnader som trots allt finns mellan islam och kristendom, och som bland annat får till följd att det i många länder i världen är svårt att, som född muslim, ha konverterat till kristendomen. Ericson skriver:

Det kvittar liksom hur många gånger skönhetsmissarna säger att de vill ha ”world peace”, bara verklighetsinsikt följt av konstruktiva förslag kan minska det mänskliga lidandet på sikt. Vi kan inte nöja oss med att bara lista vad vi är överens om. Prästens och imamens kompromissande håller tyvärr inte bortom Almedalens dialogskimmer.

Alldeles bortsett från att Ericson därefter får anledning att utlägga Humanisternas märkliga evangelium så har hon en poäng. Även om det i en pluralistisk tid är önskvärt med samtal över konfessionsgränserna så händer det då och då att de där gränserna pratas bort, som om de inte funnes. I den svenskkyrkliga vokabulären har “gränslös” länge (åtminstone sedan Guds kärlek är som stranden skrevs) varit ett honnörsord. Det har fått en rad problematiska konsekvenser. Tittar man till exempel på Lunds domkyrkas reklamfilm så är det betydligt mer Dalai Lama där, än Jesus. World-peace, liksom. Men det är en sak att samtala, utifrån vars och ens unika utgångspunkter. Det är en helt annan sak att fira gudstjänst tillsammans, eller – som i Visby – förbigå att det finns avgörande, dogmatiska skillnader mellan trosåskådningarna ifråga. Det är att varken respektera den andres tro eller sin egen.