profet i vår tid

Av Anna Sophia Bonde 4 May 2011 om: Efterföljelse

När den nyligen bortgångne amerikanske pastorn David Wilkerson under våren 2004 var på besök i Stockholm blev han förvånad över det budskap som Gud lade på hans hjärta. Gud ville gå tillrätta med de evangelikala kristna i Sverige som, enligt Honom, gripits av “apati och håglöshet”. Något som nog, tyvärr, inte bara gäller de evangelikala. Jag citerar några rader från tidningen Dagen idag, från det tal som Wilkerson hade att förmedla till Sverige.

Precis såhär var det i Israel under profeten Nehemjas tid: trots massor av varningar från profeterna föll Jerusalem i ruiner. Folket satsade på sitt personliga välstånd istället för att se till nationens bästa. Välstånd är ett problem för oss. Elden försvinner så lätt när vi får det bra materiellt. Receptet mot apati heter nöd för människors räddning.

Kanske tycker vi att en sådan formulering som “nöd för människors räddning” känns obekväm och melodramatisk, men tänk om Wilkerson har rätt? Tänk om receptet för förändring och väckelse i vårt land faktiskt stavas det gamla vanliga “bön och fasta”. Det ska nog inte uteslutas.