Strypning pågår

Av Kerstin Odeberg 6 September 2009 om: Frimodig Kyrka, Gudstjänst, Ideellt arbete, Levande församlingar, Svenska kyrkans identitet

Idag har jag träffat två kära vänner, låt oss kalla dem Fredrik o Sofia. De är aktiva lekmän i sin församling, men nu är de på väg att ge upp. Den lilla församlingen i skogen, som de tillhör, skall bilda storförsamling med övriga i pastoratet. Redan har man dragit in gudstjänster, i den lilla kyrkan i skogen firas gudstjänst en gång i månaden!!! I våras hände det absurda att man firade Påskdagen på Palmsöndagen. När Sofia upprördes över detta möttes hon av ringa förståelse; ”Vi måste ju berätta om Påsken när barnen o föräldrarna kommer”! fick hon till svar.

Församlingshemmet är till salu, redan har man börjat tömma det. Kyrkvaktmästaren tyckte inte om att bli av med sina saker, hon sa upp sig i vredesmod!

I våras talade Carin Stenström på Göteborgsföreningens årsmöte. Även hon är drabbad är sammanslagning i sin egen församling. Hon talade mycket om vilket svek sammanslagningarna är mot hela landsbygden. Många, många gånger sker sammanslagningarna mot församlingsbornas vilja. Det värsta är att många som försöker kämpa inser att det inte är någon idé; trots fagra löften om samråd, är allt redan bestämt i förväg, att kämpa lönar sig föga.

Sofia och Fredrik ville kämpa. ”Ja då får ni engagera er politiskt, ni kan vara med på centerns lista”, blev svaret de fick. ”Nej tack, sade de, partipolitik har inget i kyrkan att göra.”

För levande församlingar står det i våra annonser. Fyll kyrkorna med evangeliet om Jesus Kristus så är snart talet om tomma kyrkor ett minne blott. De som de första tolv fick i uppdrag att gå ut med gäller än i dag! Hela vårt land är fullt av sökande människor som inget hellre vill än bli tagna på allvar!

För en kyrka fri från partipolitiken står det i en annan av våra annonser. Vi har en FRI kyrka, då kan inte de politiska partierna styra!

Sofia funderade på att skriva en insändare i sin lokalpress när hon kom hem; ”Rösta in Jesus i kyrkan”, tänkte hon skriva. Många längtar efter en påkristning i sina församlingar. Frimodig kyrka vill påkristna, vi vill att gudstjänsten (varje söndag!) skall vara centrum för allt arbete i Svenska kyrkan. Utifrån gudstjänsten bygger vi vidare i veckan, ut i vardagen går vi frimodiga. Vanlig kristendom helt enkelt!

levande-kyrka