De partipolitiska kristdemokraterna

Av Gabriel Fjellander 20 November 2012 om: .kr Kristdemokrater i Sv Kyrkan, Jesus, Kyrkomötet, Kyrkovalet 2009, Nomineringsgrupper i Kyrkan, Partipolitisering

Kristdemokrater i Svenska kyrkan bytte i våras namn; nu heter de Kristdemokrater för En levande kyrka. De vill kanske med namnet distansera sig lite ytterligare från de andra politiska grupperna, såsom Miljöpartister i Svenska kyrkan eller Vänstern i Svenska kyrkan, men de lyckas enligt min mening inte så bra. I dag på förmiddagen utbröt en liten debatt på Twitter, där Stanley Ekelund som (tror jag) twittrar för .KR skrev: “Kan det vara så att nomineringsgrupper kopplat till politiska partier inte kan skilja på kyrkopolitik och parti-politik?”. Som om inte .KR själva är en av de nomineringsgrupper som är tydligt kopplade till just politiska partier. Han försökte senare hävda att de minsann är fristående, men kände inte till att de så sent som 2010 fick 100’000 per år från moderpartiet KD. Som jämförelse kan nämnas att vi i Frimodig kyrka har ungefär 300’000 i inkomster ett mellanvalsår. Det handlar alltså om en tredjedel av vår omsättning som de fick från KD. Dessutom, på artikeln i Kyrkans Tidning verkar det som om det inte var ett initiativ från .KR:s sida att inte få bidrag längre.

Men även om de nu är organisatoriskt fristående och även om de nu inte får några pengar från KD längre så är de ändå i allra högsta grad en partipolitisk grupp; det syns på namnet. Skälet att de kallar sig just kristdemokrater är för att åka snålskjuts på Krisdemokraternas varumärke. Det finns ingen kristdemokratisk kyrkopolitik per se, det finns engagerade personer som i de allmänna valen röstar på Kristdemokraterna. Rent kyrkopolitiskt är de sen spridda i i vart fall .KR, POSK och FK, men de finns säkert i andra grupper också.

Därför är det inget annat än ett stort hyckleri att propagera för att partipolitiken ska ut ur kyrkan. Om de på allvar ville det skulle de antingen lägga ner och låta medlemmarna gå in i andra, på riktigt, opolitiska grupper eller byta namn helt och bli en enbart kyrkopolitisk grupp. För att citera ärkebiskopen från gårdagens kyrkomötesdebatt: “Man kan inte både mjölka kon och slakta den.”