Strängnäs stiftsavdelning

Välkommen till Frimodig kyrka i Strängnäs stift!

Gå gärna in och läs medlemsbreven till medlemmarna i Strängnäs stift.

Vi har representation i Stiftsfullmäktige i Strängnäs stift.

Bor du i stiftet och vill engagera dig? Eller har du frågor om vad vi är och vad vi gör? Gå in och se vilka som sitter i styrelsen och ta kontakt med någon av dem!

Senaste nytt från Strängnäs stiftsavdelning

Tack för året som var!

Ett nytt kyrkoår har just börjat och vi närmar oss jul. Jag vill rikta ett stort tack till alla ni som stöttat Frimodig kyrka under året och valrörelsen som var. Jag vill också påminna om att en av en av svensk kristenhets stora, Carl-Erik Sahlberg, verksam bland utsatta i Sankta Clara i Stockholm och missionär i Tanzania, lämnade oss den 17 november. Vi i Strängnäs stift hade glädjen av att höra honom tala på ett av våra tidiga årsmöten.

Jag har även haft förmånen att lyssna på Carl-Eriks efterträdare i Sankta Clara, Mats Nyholm, på den sista Stiftsfesten före pandemin i Strängnäs. Det är roligt att nu åter få se honom i TV-gudstjänsterna. Så här inför julen brukar jag tipsa om böcker att ge till varandra. Först och främst finns det mycket att välja på i Carl-Eriks rika produktion, men även Mats har skrivit en bok som jag kan rekommendera. Den heter ”Ta upp Davids slunga” och är utgiven på Semnos förlag.

På tal om kung David går mina tankar ibland till honom inte minst nu efter kyrkovalet. För några år sedan gick jag inne i de utgrävda resterna av hans palats. Nu påminns vi om honom när vi sjunger Hosianna Davids son i advent och läser om hans släkt i Matteus-evangeliets första kapitel. Hans tankar kan vi följa i psaltarpsalmerna. Det finns en koppling mellan att Jesus saligprisar de ödmjuka (saktmodiga) i matt 5:5 och 11e versen i Davids 37:e psalm som är skriven under hans äldre dagar.

Jag har fler boktips för den som vill inspireras: Ganska nyligen gavs ”HBTQ och bibeln” ut av Anders Gerdmar på STH förlag. Den klargör för läsaren vad Skriftens säger om ämnet. Lite äldre är boken ”Hopp för Sverige – ett reformatoriskt manifest” skriven av 16 namnkunniga författare från olika församlingar, organisationer och sammanhang. Den är utgiven av Sjöbergs förlag. Boken kopplar en aktuell nulägesbeskrivning till en bibliskt motiverad världsbild.

Efter en förhoppningsvis glädjerik högtid och avkopplande ledighet hälsar jag er alla välkomna till en ny inspirerande fyraårsperiod fram till nästa kyrkoval. Vi planerar att kalla till ett medlems- / lokalt gruppmöte någonstans mellan Södertälje och Gnesta i början av 2022. All er kunskap och frimodighet behövs i Svenska kyrkan framöver. Mycket har hänt sedan Ansgar steg iland i Sverige men glöm inte att budskapet är det samma nu som då. Det behöver vi stå upp för!

En riktigt God Jul och ett Gott nytt år 2022

önskar er Helge Rooth