Evangelium för Sverige

Av Anna Sophia Bonde 5 October 2012 om: EFS, Kulturdebatt

Ibland får man syn på samma tanke på flera ställen och undrar då om det är den Helige Ande som försöker säga en något. Dels fick jag långt om länge nys om en läsvärd vision för Sverige som EFS missionsföreståndare Stefan Holmström publicerade mot slutet av sommaren i tidningen Dagen, alltså: EFS=Evangelium För Sverige. Där går han också självkritiskt tillrätta med sitt eget sammanhang:

EFS är i vissa avseenden vitalt: vi har en befriande betoning på att en kristens glädje springer ur det faktum att Gud gjort färdigt precis allt för oss genom Jesus, både i troslivets början, mitt och avslut. Vi får vila i dopets och nattvardens synliggjorda, utifrån kommande, evangelium. Det finns en längtan efter djupare liv och mer konsekvent lärjungaskap. Det finns entreprenörer. Vi har blivande präster med evangeliet i hjärtat och Gud i hågen.

Men vi är också gamla, trötta, fega, tvivlande och få. EFS glesnar på landsbygden. Vi anar att fler i Svenska kyrkan ser EFS som viktigt – men tar de initiativ så att EFS-rörelsen stärks? Vi bör för övrigt hitta någon form av stödmedlemskap för vår kallelse. Kommer EFS-föreningar i nära samarbete med kyrkoförsamlingar att föryngras och förstärkas så att det finns en bärkraftig EFS-part? Kommer den unga generationen, som ger oss mycket hopp, att vilja – och få – ta över EFS?

Artikeln är tänkvärd inte bara för efs:are utan för alla som längtar efter väckelse och liv.

Dessutom ser jag att det i dagarna startats en ny nätbaserad kulturtidskrift, som kort och gott heter Evangelium. Frånvaron av falsk blygsamhet verkar lovande! Initiativtagare är Sofia Lilly Jönsson, flitig bloggare och skribent i bl a Svenska Dagbladet. Även en av SvD:s litteraturrecensenter, Josefin Holmström, medverkar, samt Göran Greider (som bidrar med en nyskriven dikt) Ola Sigurdson och prästen Judith Fagrell. Frimodig kyrkas inspiratör Gabriel Fjellander är tidningens webbutvecklare. Särskilt nyfiken blir jag på ekonomijournalisten Carolina Johanssons intervju med ordföranden för strukturutredningen, Lars Johnsson och väntar nu ivrigt på inloggningsuppgifter så att jag kan fortsätta läsningen.