Går det att samtala om ämbetsfrågan?

Av Jan-Anders Ekelund 23 March 2013 om: Ämbetsfrågan

Jag har genom åren skrivit några inlägg om ämbetsfrågan, den fråga som kan tyckas vara olöslig i Svenska kyrkan fastän Kyrkoordningen satt upp mycket strikta regler mot dem som har en avvikande hållning mot besluten i riksdagen och Kyrkomötet 1958.

För att läsa vad som skrivits i ämbetsfrågan här på bloggen “trycker” du på rubriken Ämnen i andra raden längst till höger. Därefter klickar du upp ordet ämbetsfrågan i “molnet” av alla ord. Frimodig kyrka tar avstånd ifrån all oförsonlighet som finns förknippat med denna fråga.

I tidsskriften Evangelium finns ett färskt exempel på hur ett konstruktivt samtal kan ske. Det är en brevväxling mellan Ludvig Lindelöf i Göteborg som förespråkar ämbetsreformen och prästen Evelina Johansson i Västerås stift som naturligtvis också är för reformen men som har en stor förståelse för frågans komplexitet.  Jag rekommenderar er alla att läsa brevväxlingen. Klicka in på tidsskriften Evangeliums hemsida.  Brevväxlingen är mycket läsvärd.