St Clara – en förbild för hela Svenska kyrkan

Vår församling (Örby-Skene) hade förmånen för några veckor sedan att besöka St Clara kyrka i domkyrkoförsamlingen i Stockholm. Det blev en mycket stark upplevelse för oss besökare. Vi fick bl.a. höra en tidigare narkoman berätta om sin omvändelse. Hon betonade starkt Ordets kraft för att skapa liv och förnyelse både i församlingens och i hennes eget liv. Vi fick se hur en stark diakonal insats bland de allra mest utsatta i samhället kombinerades med stark tilltro till Bibeln och en mycket tydlig Jesuscentrering. Vi fick vara med om en fullsatt kyrka där det firades högmässa med människor ifrån alla samhällsskikt. Vi fick höra talas om hur man söndag efter söndag samlade in kollektor på mellan 15 000 – 30 000 kronor. St Claras vänner (EFS-förening) driver verksamheten. De avlönar själva flertal präster och diakoner. Jag har skrivit om St Clara tidigare i bloggen bl.a. här och här.

Inga Pagreus, diakon i St Clara intervjuas i dagens DN. Läs intervjun med Inga. Inga och St Clara är en förebild för hela Svenska kyrkan i många stycken. Både andligt, diakonalt och organisatoriskt. Vi behöver deras nytänkande i mycket. Hon förtjänar all uppmuntran hon kan få.

Samtidigt så är Inga mycket tydlig att hon vill stå för klassisk kristen tro. Så här uttryckte hon sig innan kyrkovalet förra hösten: