Vem får tillgång till Svenska kyrkans lokaler?

Av Jan-Anders Ekelund 17 September 2010 om: Fisk (Folkpartister i Kyrkan), Folkkyrka, Frimodig Kyrka, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna

I Kyrkans tidning presenteras en undersökning om hur olika församlingar ställer sig till att upplåta lokaler till Sverigedemokraterna. Att frågan överhuvudtaget kommer upp beror på det valsystem vi har i Svenska kyrkan. Genom direktvalssystemet till kyrkomötet har (s), (m), (fp) o (kd) släppt in Sverigedemokraterna i kyrkomötet. Det var dessa partier som på 1999 års kyrkomöte röstade genom direktvalssystemet. Vi var många som varnade för konsekvenserna. En av konsekvenserna är att invandrarfientliga Sverigedemokraterna hamnade i kyrkomötet. Vi är många som är överrens om att invandrarfientliga åsikter inte har kyrkomötet eller i kyrkliga lokaler att göra. Men kan vi stänga ute en av kyrkomötets nomineringsgrupper ifrån våra kyrkliga lokaler? Det blir genom detta alltmer tydligt att det är orimligt att använda de politiska partierna som nomineringsgrupper inom Svenska kyrkan. Låt oss så fort som möjligt få ett annat system, då blir vi också av med Sverigedemokraterna.

Men det allra märkligaste i artikeln var det som Adolf Fredriks församling i Stockholm uttalar: ”Vi hyr inte ut till dem som står i strid med kyrkans värderingar. Detta gäller även kyrkliga organisationer som har diskriminering på agendan, som exempelvis arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelse och Societas Sanctae Birgittae.”
Hur kan man komma på tanken att utestänga två genuina inomkyrkliga rörelser ifrån kyrkans lokaler? Hur kan man påstå att dessa rörelser diskriminerar? Som alla vet så råder det olika meningar om ämbetet i Svenska kyrkan. Frimodig kyrkas linje är klar: Försoning är den enda framkomliga vägen. Adolf Fredriks väg är fullständigt kontraproduktiv för Svenska kyrkan. Det finns också helt andra sammanhang som fördömt aKF och SSB under de senaste dagarna. Men för mig blir det helt orimligt när folk och sammanhang som vill kalla sig svenskkyrkliga fördömer och vill stänga ute andra kristna som vill ta Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära på fullaste allvar.

En fråga till Adolf Fredriks kyrkoråd: Hur kan man kalla sig för folkkyrka när man stänger ute det allra trognaste kyrkfolket?

Dagen har också en artikel i samma ämne.