Arbetet med kyrkohandboken ingen framgångssaga

Ulla Rickardsson uttrycker i HP den 16/12 sin glädje över den nya kyrkohandboken. Det är förvånansvärt med tanke på resultatet. Att man tar ett beslut som innebär att man omedelbart skall revidera väsentliga delar av handboken visar på beslutets brist på logik.

Någon vecka före beslutet kom en rapport från revisionsföretaget Grant Thornton som granskat arbetsprocessen bakom handboken. Maria Schottenius sammanfattar rapporten i Dagens Nyheter: “Det är en katastrofal läsning för de ansvariga. Underkänt på samtliga punkter. Man kan få grönt, gult och rött som betyg. Här delas det ut fyra rött och fyra gult – ingen enda punkt i processen får grönt.” Projektplanering och metod, styrning, uppföljning och transparens får alla rött.

 

Frimodig kyrka röstade emot förslaget av ovan nämnda skäl. Men det fanns fler:

Kritiken mot musiken i förslaget har varit kraftig och föranlett många avhopp av musikalisk expertis. Kritiken mot den språkliga halten har varit förödande, bl. a. från Svenska akademin. Kritiken mot teologin har även den varit kraftig från teologiskt sakkunniga.

 

Frimodig kyrka har varit mycket aktiva under arbetet med handboken och åtskilliga motioner har skrivits. Drivkraften har varit att forma en handbok med slitstyrka och teologisk halt som håller över tiden och där banaliteter undviks.

 

Trots kritiken har nu beslutet fattats. Det stora gemensamma jublet och den glödande entusiasmen vill dock inte riktigt infinna sig. I kyrkomötesdebatten lyste inläggen som jublade över en god teologi med sin frånvaro. Glädjen över ett vackert, hållbart språk var obefintlig. Inga röster hävdade att musiken utgjorde kvalitativa höjdpunkter.

Snarare har intrycket varit att förslaget tvingats fram och att tjugo års arbete och överväganden till sist måste ge resultat – med den absurda konsekvensen att en partipolitisk majoritet dominerad av Socialdemokraterna och Centerpartiet nu har beslutat om hur Kyrkan ska fira sin gudstjänst.

Man vill säkert väl. Men där ideologin går in, där går mysteriet ut. Kyrkans guld blir till sand.

 

Ulf Sjödahl

Frimodig kyrka Halmstad