Carl Bildt kommer på basaren!

Av Jan-Anders Ekelund 30 June 2010 om: Struktur, Svenska kyrkans identitet

Dagen skriver här och här om hur kända politiker kryssats in kyrkofullmäktige för sina partier, men som sedan inte kommer på sammanträdena. Jag uppmärksammade i en tidigare blogg att många förtroendevalda i Svenska kyrkan sviker gudstjänsterna utifrån en artikel i Kyrkans tidning. Men sammanträdena brukar besökas. Många inser att dagens system med direkta val innebär stora problem. Kändisar kryssas in, men är det så här vi vill ha det?

Men kraven är inte stora ifrån församlingarna: – Tillsammans med sin fru och barn brukar Carl Bildt vara med på de basarer vi arrangerar vid adventstid. Dessutom röstar han i kyrkovalet, säger Anita Bergström-Hellman ordförande för Hedvig Eleonora församlings fullmäktige.

Benny Helgesson, kyrkoherde i Boo församling, har förståelse för Thomas Bodströms (s) frånvaro men är glad över att han har ett engagemang “vid sidan av”.

– Han finns med i bakgrunden. Det är klart att det hade varit roligt om han hade kunnat vara med i kyrkofullmäktige, men han ställer upp i andra sammanhang. Till exempel var han med i en fotbollskväll vi hade tidigare i år där han medverkade i ett samtal, säger Benny Helgesson.

Tänk om vi skulle berätta dessa två uttalande för representanter ifrån de växande kyrkorna i Asien, Afrika och Latiamerika. De tar sig för pannan när de hör att de som är satta att styra i den kristna församlingen enbart deltar vid enstaka tillfällen på basarer och fotbollskvällar plus att de naturligtvis röstar i kyrkovalet. Kraven är sannerligen inte stora på våra förtroendevalda. Det var inte så dom tänkte en gång när ordet folkkyrkan myntades, men så blev det. Vad gör vi nu? Kan det få fortsätta så här?