Kristdemokraterna försöker med det omöjliga

Av Jan-Anders Ekelund 3 September 2009 om: .kr Kristdemokrater i Sv Kyrkan, Kyrkovalet 2009

Idag kom en snygg bilaga till Kyrkans tidning ifrån Kristdemokraterna i Svenska kyrkan inför kyrkovalet. Mycket av det som stod i den kan jag skriva under på. En vanlig fråga jag får inför valet är följande: Vad skiljer Frimodig kyrka ifrån Kristdemokraterna? Tycker ni inte ganska lika? Jovisst, i många sakfrågor är det så. Äktenskapsfrågan är ett bra exempel (även om jag mött kristdemokrater på kyrkomötet som har en annan uppfattning). Många kristdemokrater jag mött på kyrkomötet vill stå upp för klassisk kristen tro. Det känns härligt att det är så och det skapar också en god gemenskap mellan oss.

Men bilagan gav mig en avgörande principiell skillnad mellan våra grupper. De beskriver sin nomineringsgrupp som: En gren i den världsvida kristdemokratiska rörelsen. Så skulle aldrig en representant ifrån Frimodig kyrka uttrycka sig i ett kyrkligt val. Frimodig kyrka skulle istället säga: En gren av den världsvida Kyrkan (vilket säkert kristdemokraterna också säger!). Vi anser det vara fel, hur självständig man än är, hur bra program man än har, att blanda ihop politiska ideologier med kyrkan. Kristdemokratin är en politisk ideologi och inget annat.

Kristdemokraterna vill nu få slut på partipolitiseringen inom Svenska kyrkan. Det är mycket bra. Men jag som varit med på en hel del kyrkomöten, blir trots allt lite undrande. 1999 när det nya politiserade direktvalsystemet skulle antas, så varnade vi för att en ökad partipolitisering kommer att uppstå. Men krisdemokraterna tillsammans med (s), (m) och (fp) skulle till varje pris driva genom förslaget. Jag hade flera diskussioner med många kristdemokrater där jag varnade för följderna. Idag ser vi följderna – partipolitiseringen är värre än någonsin. Sverigedemokraterna, vänstern och miljöpartiet har också gjort intåg på kyrkomötet.

Tyvärr så tror jag inte att Kristdemokraterna kommer att lyckas rent pedagogiskt med konststycket att stå upp för partipolitisk obundenhet och samtidigt ha en politisk ideologi i sitt namn. Speciellt inte när vänstern, miljöpartiet och folkpartiet försöker med samma sak. Partiledarens argumentationen håller inte riktigt ihop. (Länken ligger nere fram till måndag)

göran hägglund

Jag önskar alla kristdemokrater välkomna till Frimodig kyrka i nästa val. De som inte känner för Frimodig kyrkas linje i exempelvis äktenskapsfrågan, är säkert välkomna till posk. Om inte Kristdemokraterna drar sig ur kyrkan, vilket parti kommer då att göra det? Våga ta steget, det finns fullgoda alternativ. Det finns många kristdemokrater i våra led så ni kommer inte att behöva känna er ensamma. Men finessen är att andra politiska åskådningar också finns.