Partipolitiseringen alltmer absurd

Av Jan-Anders Ekelund 12 December 2012 om: Ekumenik, Partipolitisering, Socialdemokraterna

Olle Burell socialdemokraternas gruppledare på Kyrkomötet gör fullständigt absurda uttalande inför nästa års kyrkoval enligt dalatidningen dt.

Han kallar kyrkovalet för “ett perfekt tillfälle” att öva inför valet till Europaparlamentet. Han betonade vikten av kyrkovalet som det inledande steget i den trestegsmobilisering som även innefattar valet till Europaparlamentet i juni 2014 och riksdagsvalet i september 2014.

Hur länge kan vi ha det så här? När reagerar våra ekumeniska partners och på allvar hotar att bryta kontakterna med vår kyrka pga den partipolitiska inblandningen. Det kommer att ske om vi inte snart får slut på politiseringen.
När kommer biskoparna att reagera över att den kyrka de är insatta i, utnyttjas i övningssyfte av Sveriges största politiska parti? De stora dagstidningarnas ledarskribenter genomskådade det partipolitiska hyckleriet ganska väl i förra valet. Jag förmodar att de inte kommer att vara mindre nådiga mot politiseringen i det kommande valet. Till slut kommer det att ta slut. Framtida kyrkohistoriker kommer att analysera hur det var möjligt att sekulära politiska partier kunde ta över ett trossamfund.

Burell och partiet hymlar i alla fall inte med sitt uppsåt, möjligen hedrar det dem.