Sluta påstå att ni vill värna kristen tro

Av Jan-Anders Ekelund 28 July 2011 om: Efterföljelse, Svenska kyrkans identitet, Sverigedemokraterna

Efter den tragiska terrorattacken i Oslo har en västsvensk politiker och nämndeman, Erik Hellsborn, ifrån Sverigedemokraterna gjort horribla uttalande som tydligt visar på vad Sverigedemokraterna står för. Sverigedemokraterna är ju också representerade i Kyrkomötet.
I dagens Hallands Nyheter skriver prästen Gunnar Stenbäck, under rubriken Sluta påstå att ni vill värna kristen tro, om sverigedemokratens uttalande. Här följer artikeln av Stenbäck. Den går inte att läsa i webupplagan. Inlägget är mycket bra och läsvärt.

Man kan bli mörkrädd när man i Hallands Nyheter läser om hur Erik Hellsborn från Sverigedemokraterna i Varberg resonerar efter massakern i Norge. Där skyller han terrordådet inte på Behring Breivik och hans avskyvärda teorier, utan på ”islamiseringen” av samhället.

Skulden är alltså alla de andras, det vill säga politikernas, som inte stänger ute eller slänger ut de invandrare som flytt sina hemländer och söker sig till ”tryggheten” hos oss.
Hellsborn visar därmed att han och Sverigedemokraterna är av precis samma slag som Breivik. Teoribildningen är densamma. Man har bara inte ännu kommit lika långt i att gå från ord till handling.

Att som Breivik och Sverigedemokraterna dessutom tala om att slå vakt om ”det kristna Norden, det kristna Europa” och agera i namn av kristen tro är långt värre än att svära i kyrkan. Det är att grovt förakta och häda Guds namn och allt det Jesus står för.
För Gud är varje människa lika mycket värd. Ett kristet förhållningssätt är därmed också att se på varje medmänniska som lika mycket värd som mig själv eller någon annan.
Heder åt de politiker som vågar stå upp för detta och kämpa för mänskliga rättigheter, lika för alla.

Att kalla sig kristen måste få konkreta och praktiska konsekvenser, ibland annat för vårt sätt att öppna oss och ta emot de medmänniskor som på flykt söker sin trygghet hos oss, vare sig de är muslimer, kristna, ateister eller buddister.
Antingen får Sverigedemokraterna och alla som sympatiserar med dem göra helt om i denna fråga, eller så får ni åtminstone sluta att påstå att ni vill värna om kristen tro och kultur.
Bevara Sverige från Hellsborn och hans likasinnade.

Gunnar Stenbäck
Präst i Svenska Kyrkan